TAHU TAK ???
kenapa aku CAPS LOCK
perkataan wajib kat post title...
saje ingin mencuri perhatian korang
tetapi semestinya keropok lekor menjadi makanan wajib kepada
sesiapa yang datang melancong ke terengganu
dan tak kejam kalau aku cakapa keropok lekor sudah menjadi makanan ruji orang-orang terengganu..teehee
kalau aku telefon maksu aku kat putrajaya yang aku sedang makan keropok lekor
sudah pasti meleleh air liur maksuku...hohoho
resepi keropok lekor
bahan-bahan:
sekilo ikan tamban
2 cawan tepung jagung (buat 1 cawan 1 cawan)
sebaiknya tepung ubi
cara-cara:
- buangkan tulang dan kepala ikan, cuci bersih - dikisar tanpa air tambahan.
- masukkan 1 cawan tepung dan garam secukupnya. gaul rata semuanya.
- taburkan sedikit tepung di atas dulang/ apa-apa bekas sahaja yang rata
- ambil segengam isi ikan yang telah dicampur semua bahan tadi... dibulat-bulatkan atas talam, bentukkan memanjang ( lonjong)...
5. ulang semula taburkan tepung, setiap kali nak bulatkan isi ikan di atas talam.
6. tujuannya supaya isi ikan tidak melekat di talam atau tangan.
7. kemudian, rebuskan ke dalam air.
8. tunggu hingga ianya timbul ( biar lama sikit pun tak ape supaya ikan masak keseluruhannya). angkat dan toskan.
9. masukkan seketika di dalam peti ais.
10. goreng lama sikit dan makan panas-panas lebih sedap.
selamat bermain dengan tepung ye...hikhik
0 comments:
Post a Comment